Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής

Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής

κ. Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία, και την δυσαρέσκεια μας, αναφορικά με την υιοθέτηση της νέας πρακτικής στην διαχείριση και την εκπαίδευση στον Σ.Δ. Καταθέτουμε την απογοήτευση μας διότι θεωρούμε ότι το κοινό όραμα της αναβάθμισης του ρόλου του Γενικού και Οικογενειακού Ιατρού που εμείς αντιλαμβανόμαστε, με τις αποφάσεις σας αυτές προοδευτικά συρρικνώνουν την ειδικότητα μας, βυθίζοντάς την στην πλήρη ανυποληψία και αποτελώντας θύμα λογιστικών σκοπιμοτήτων, και συντεχνιακών διεκδικήσεων. Περιμένοντας τις διευκρινήσεις σας επιτρέψτε μας να κάνουμε κάποια σχόλια:

Στις επιτροπές για την διαχείριση και την εκπαίδευση στον Σ.Δ. δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος της Γενικής Ιατρικής, γεγονός που το θεωρούμε θεσμικό ατόπημα, εφόσον χιλιάδες Γενικοί Ιατροί, ασχολούνται καθημερινά στην Π.Φ.Υ. με αυτό το νόσημα. Η αρχή της δημοκρατίας, του διαλόγου, της συνεργατικότητας, και της συναίνεσης, είναι μια βασική αρχή που διέπει τις κοινωνικές λειτουργίες και διαδικασίες τα τελευταία χρόνια. Στην πράξη δεν φαίνεται να τηρείται κάτι τέτοιο όταν αποκλείονται απροκάλυπτα με αυτόν τον τρόπο οι Γενικοί Ιατροί από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Το νέο νομικό πλαίσιο αποτελεί έναν δυσεπίλυτο γρίφο για το τι υπηρεσίες θα παρέχουν στην πράξη οι Γενικοί Ιατροί σχετικά με την διαχείριση του Σ.Δ. Από την μια επευφημείται ο ρόλος του Γενικού Ιατρού στην κοινότητα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά που διαθέτει, και από την άλλη αιωρείται αιθαλομίχλη στο τι θα κάνει στην καθημερινή πράξη. Προφανώς κατανοείτε ότι αρνούμαστε σαν ειδικότητα να περιοριστούμε μόνο σε ρόλο συνταγογράφου, διότι έτσι πλήττεται σοβαρά ή αξιοπρέπεια, η επιστημονική μας επάρκεια, ενώ καταπατείται το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας μας. Υπάρχει πλήρης ανακολουθία λόγων και έργων για άλλη μια φορά όπως μας έχετε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό σε όλα τα θέματα. Τονίζουμε ότι ο Σ.Δ. είναι νόσημα που άπτεται της καθημερινής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και κύριος εκφραστής είναι ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ.

Με την σαφή διάκριση που επιχειρείται τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην απόκτηση του τίτλου του Διαβητολόγου μόνο από Παθολόγους και Ενδοκρινολόγους, παραβιάζεται η Αρχή της Ίσης Μεταχείρισης. Φυσικά είναι ανήκουστο και παγκόσμια πρωτοτυπία ο στυλοβάτης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να μην έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση του Σ.Δ. όπως οι άλλες ειδικότητες δηλαδή δυο έτη, και να του αρνείστε το δικαίωμα να φέρει τον τίτλο του Διαβητολόγου επειδή έχει ασκηθεί στην Παθολογία μόνο 6 μήνες ή ένα έτος.

Η πλειοψηφία των Γενικών Ιατρών παρακολουθεί όλες τις νεότερες εξελίξεις στον Σ.Δ. εφαρμόζει τα διεθνή και εγχώρια πρωτόκολλα, και στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες για βελτίωση της διαχείρισης του νοσήματος αυτού.

Δυστυχώς κ. Υπουργέ με βάση τις τελευταίες αποφάσεις που έχετε λάβει, και αφορούν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής, φαίνεται να είναι αδύνατον να μοιραστούμε το ίδιο όνειρο για μια αξιόπιστη Π.Φ.Υ. οργανωμένη με βάση τα διεθνή πρότυπα, και επίκεντρο την ολιστική προσέγγιση του ασθενούς. Δε θα επιτρέψουμε η ειδικότητά μας να γίνει Ιφιγένεια στο βωμό συντεχνιακής εξυπηρέτησης και λογιστικών διευθετήσεων. Με τις αποφάσεις που λαμβάνετε ο ασθενής δε τοποθετείται στο επίκεντρο αλλά διαιωνίζετε τα χρόνια προβλήματα του, αυξάνοντας την δυσχέρεια πρόσβασης του σε υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα την μη εκπλήρωση των αναγκών του.