Παράνομες μετακινήσεις γενικών ιατρών από κέντρα υγείας του νομού Ξάνθης στο ΤΕΠ Παθολογικού τομέα του νοσοκομείου

Παράνομες μετακινήσεις γενικών ιατρών από κέντρα υγείας του νομού Ξάνθης στο ΤΕΠ Παθολογικού τομέα του νοσοκομείου

Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις Διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών για μετακινήσεις Γενικών Γιατρών από μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς Νοσοκομεία για κάλυψη των δεδομένων ελλείψεων τους σε ιατρούς δευτεροβάθμιων ειδικοτήτων, θέλουμε να σας καταστήσουμε σαφές πως το «πενία τέχνας κατεργάζεται», δεν γίνεται να βρει εφαρμογή στον ευαίσθητο τομέα της παροχής ιατρικής φροντίδας.

Η αντίστροφή υποκατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από Νοσοκομειακή φροντίδα, στην οποία έχει ωθήσει τον πληθυσμό η οικονομική κρίση, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την υποκατάσταση των ιατρών δευτεροβάθμιων ειδικοτήτων στα νοσοκομεία από Γενικούς Ιατρούς. Κάτι τέτοιο είναι παράνομο και συνάμα επικίνδυνο. Ο Γενικός Γιατρός είναι ιατρός που εργάζεται στην κοινότητα, σε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και προσφέρει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σαφώς δεν είναι ιατρός που έχει εκπαιδευτεί για να εργαστεί σε Νοσοκομείο και να προσφέρει εξειδικευμένη νοσοκομειακή φροντίδα. Τα διατομεακά ΤΕΠ περιφερειακών νοσοκομείων δεν μπορούν να βαφτιστούν αυτοτελή ΤΕΠ στα οποία μπορούν να εργαστούν Γενικοί Ιατροί, αφού έχουν μετεκπαιδευτεί στην Επείγουσα Ιατρική. Δεν μπορεί να βαφτίζετε το κρέας ψάρι για να καλύψετε τις τρύπες στην Υγεία.

Εμμένοντας στις παράνομες αποφάσεις τους οι Διοικητές των ΥΠΕ όπως γίνεται στο Νοσοκομείο Ξάνθης ωθούν τους συναδέλφους σε αλλότριο έργο και αντιποίηση ειδικότητας και θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους και κυρίως τους ασθενείς τους.

Είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για οποιαδήποτε βλάβη προκύψει. Παράλληλα αποψιλώνουν και δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα εσείς διατυμπανίζετε πως θέλετε να την ανορθώσετε, καθώς σωστά διαπιστώνετε πως αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος υγείας της χώρας. Μήπως θα πρέπει να σκεφτείτε εναλλακτικά σενάρια, όπως χρήση ιατρών Δευτεροβάθμιων ειδικοτήτων του ΠΕΔΥ πχ Παθολόγων, με αποζημίωση τους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών;

Τέλος υπάρχει και άλλο ζήτημα. Αν ο Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός μπορεί να λειτουργήσει αντικαθιστώντας κάθε ειδικό κλινικό νοσοκομειακό ιατρό, δεν θα σκεφθεί ότι μπορεί να κάνει το ίδιο στο ιδιωτικό του ιατρείο; Τι άποψη έχει γι’ αυτό ο ΠΙΣ;

Καλούμε άμεσα να γίνει ανάκληση της απόφασης του Διοικητού της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης και να επιστρέψουν οι Γενικοί Ιατροί στα Κέντρα Υγείας.